Høyeste rente


Siste handel


Innskudd som etterspørres

Fixrate

Tjenesten

Ressurser

Markedsrapporter


april 2024

En lang rentetopp

Brynjar Ellingsen

Daglig leder i Fixrate


De som titter på grafene i vedlagte månedsrapport vil se at ting er rimelig flatt og daft. Gjennomsnittsrenten for kunder som benytter Fixrate er rundt regnet 5%, noe som har vært status siden nyttår. Dette ser ut til å fortsette. Sentralbanken besluttet 02. mai å holde styringsrenten uendret på 4,5%. Begrunnelsen for uendret rente var at gjeldende rente er høy nok til å få ned prisveksten til 2%, men det vil ta tid. Det er fortsatt god vekst i norsk økonomi, vi har lav arbeidsledighet, høy lønnsvekst og en svak kronekus som samlet gir en prisvekst langt over målet på 2 %. (Norges Bank).

I dette rentemøtet ble det ikke lagt frem oppdaterte prognoser, men Norges Bank er tydelige på at de er handlingskraftige, og er beredt til å sette renten opp eller ned alt etter utviklingen i inflasjon. Ordlyden indikerer at dette kan gå begge veier, noe som samstemmer godt med at norsk økonomi mildt sagt er avhengig av omgivelsene. En balanse på en knivsegg, med andre ord.

De som har vært i manesjen en stund har tidligere opplevd at rentetopper og rentebunner i seg selv har kort varighet. Denne gangen synes det som om rentene må ha mer tid på å virke – inflasjonen sitter langt inne, den er ikke så enkel å få ned til målet på 2%. I ettertid, når man får renten ned til et mer «bærekraftig» nivå (hva er egentlig det?), vil «skadene» på norsk økonomi stå frem. Får man færre eller flere konkurser av å ha flate rentetopper på lavere nivåer vs spisse rentetopper på høyere nivåer? For eksperter må rente-temaet være helt nydelig – det foreligger sjeldent en fasit, hverken før eller etter perioden man kommenterer.

Så over til noe annet og mer konkret – nemlig rentene på markedsplassen. Av grafen under ser vi innskudd i norske banker. Man skulle tro at økte renter, høyere strømpriser etc skulle slå inn hos norske husholdninger. Men makan til linjal-vennlig linje, da. For bedrifter ser dette annerledes ut, de synes å bli noe mer påvirket av økonomien. Mer detaljert har 12-månedersveksten falt også for husholdninger, men den er så langt ikke kommet i negativt leie.

Relevansen her, er at når veksten blir negativ, vel da er det sannsynlig at konkurransen om innskuddskronene tiltar, og du som investor vil meget mulig se større marginpåslag fra bankene som annonserer på markedsplassen.

For øvrig ønsker vi god feiring til alle sammen!

Våre kunders merverdi på innskudd hittil i år117,7 millioner kronerSammenlignet med hva kundene ville fått i renteinntekter med gjennomsnittlig rentesats i henhold til tall fra SSB (Innskuddstype: Totale innskudd og Sektor: Ikke-finansielle foretak)

Våre kunders merverdi i april27,5 millioner kronerSammenlignet med tall fra SSB (Innskuddstype: Totale innskudd og Sektor: Ikke-finansielle foretak)

Innskudd gjennom Fixrate i april427 millioner kroner

Innskudd siden oppstart63,72 milliarder kroner

Rente Fixrate-innskudd sammenlignet med gjennomsnittsrente på innskudd for bedrifter

I grafen som viser SSB sin gjennomsnittsrente for bedrifter er "Innskuddstype" satt til "Totale innskudd" og "Sektor" til "Ikke-finansielle foretak". Renteoversikten fra SSB er kun periodevis oppdatert og kan derfor mangle datapunkter i grafen, for mer informasjon se kildene i bunnen av siden.

Siste måned

SegmentRentenivå siste dag i aprilEndring siste seks månederEndring siste måned
Fixrate5,05%+0,00%-0,01%

Rentetilbud på Fixrate sammenlignet med rentetilbud på bedriftskontoer utenfor Fixrate

Fixrate 5M er tilbud på Fixrate sin markedsplass tilgjengelig for innskudd på 5 millioner, mens Fixrate 100M er tilbud tilgjengelig for innskudd på 100 millioner.

Tilbudene på bedriftsinnskudd som ikke er gjennom Fixrate er hentet fra åpent tilgjengelige oversikter fra bankene, se kildehenvisningen i bunnen av siden for mer informasjon.

Siste måned

InnskuddsstørrelseRentenivåEndring siste seks månederEndring siste måned
Fixrate 5 millioner5,04%+0,16%-0,01%
Fixrate 100 millioner5,04%-0,01%+0,06%

NIBOR3M og styringsrente

Siste måned

SegmentRentenivå siste dag i aprilEndring siste seks månederEndring siste måned
NIBOR3M4,72%-0,01%-0,01%
Styringsrente4,50%+0,25%0,00%

Gjennomsnittsrente på innestående Fixrate-innskudd

31 dager og 90 dager i grafen er innskudd med flytende rente og oppsigelstid på henholdsvis 31 og 90 dager.

6 måneder og 12 måneder er fastrenteinnskudd med bindingstid på 6 og 12 måneder.

Siste måned

ProduktRentenivå siste dag i aprilEndring siste seks månederEndring siste måned
31 dager5,08%+0,01%-0,01%
90 dager5,16%-0,12%-0,01%
6 måneder4,98%+0,62%0,00%
12 måneder5,15%+0,10%-0,25%

Marginpåslag over NIBOR3M i banker på markedsplassen

Grafen viser marginpåslaget til banker på markedsplassen fordelt på forvaltningskapital. Alle tall er i millioner norske kroner.

Siste måned

Forvaltningskapital (millioner NOK)Marginpåslag siste dag i aprilEndring siste seks månederEndring siste måned
0 – 5 0000,31%+0,00%+0,00%
5 000 – 15 0000,33%-0,00%+0,00%
> 15 0000,32%+0,02%-0,00%

Abonner på markedsrapporten

Få siste nytt om markedet, utvikling i priser og historiske bevegelser rett i innboksen

Slik fungerer Fixrate (film)

Kilder

SSB – gjennomsnittsrente på innskudd for bedrifter:
"Innskuddstype" er satt til "Totale innskudd" og "Sektor" til "Ikke-finansielle foretak".https://www.ssb.no/statbank/table/11018/

DNB – Plasseringskonto bedrift:https://www.dnb.no/bedrift/investering-og-plassering/plasseringskonto

Handelsbanken – Høyrentekonto bedrift:https://www.handelsbanken.no/no/bedrift/prislister/prisliste-innskuddsrente-og-kontogebyr

Nordea – Kapitalkonto bedrift:https://www.nordea.no/bedrift/priser/andre-tjenester.html

Danske Bank – Danske Nettspar Bedrift:https://danskebank.no/-/media/pdf/danske-bank/no/priser/bedrift/prislistebm.pdf?rev=e2c333811cd2427988afaf03fa1ae678&hash=9556DAD049841AAB56C397FABCBE4461